Dragen - Soorten Dragers

Er zijn verschillende manieren om je kind op een ergonomisch verantwoorde manier te dragen. De belangrijkste criteria hiervoor zijn dat de natuurlijke houding van de baby mogelijk is (ronde rug, spreid-hurk houding) en dat de baby voldoende ondersteund wordt (van knie tot knie en tot in de nek). Je kind wordt bij voorkeur altijd rechtop gedragen.

Rekbare doek:
Een doek van tricot of bamboe. De verschillende merken hebben grote variatie in rekbaarheid, elasticiteit, breedte en lengte van de doek.
Voordelen zijn: Zacht, warm, makkelijk als je je kindje vaak in en uit de doek wil doen, kan goed van te voren al geknoopt worden.
Nadelen zijn: Warm, minder geschikt voor grotere kinderen, niet geschikt voor rugdragen.

Lange geweven doek:
In veel materialen, kleuren en wevingen te verkrijgen. Vanaf de geboorte te gebruiken. Op verschillende manier te knopen. Geschikt voor zowel buik-, rug- als heupdragen. Verschillende lengtes bepalen samen met je postuur welke knoopwijzen mogelijk zijn.

Ringsling:
Een korte geweven doek die je door middel van 2 ringen op de juiste maat spant. Ideaal voor heupdragen. Een snelle manier om je kind aan je te bevestigen. Door a-symmetrisch dragen (over 1 schouder) niet voor iedereen geschikt.

Mei tai:
Een drager die bestaat uit een rechthoekig of vierkant stuk (gewatteerde)stof met 2 heupbanden en 2 schouderbanden die geknoopt worden. Veel variaties in stoffen en dessins, wel of geen vulling in de schouderbanden, wel of geen slaapkapje.
Geschikt voor buik- of rugdragen, kan (mits de maat en ondersteuning passend is) vanaf de geboorte gebruikt worden.

Voorgevormde dragers (ssc – soft structured carrier):
Gebaseerd op de traditionele mei tai. In plaats van knoopbanden hebben ze meestal gespen of klittenband waardoor ze makkelijk om en af te doen zijn.
Zeer grote variatie in modellen, materialen, verstelbaarheid en comfort.